Matematyka
mahewka
2017-06-26 18:06:04
Najbardziej zależy mi na zrozumieniu tego zadania z wzorów skróconego mnożenia a nie na odpowiedziach.
Odpowiedź
swierku15
2017-06-26 18:27:40

masz wzór (a+b)(a-b)=a²-b² czyli , jeśli masz iloczyn dwóch nawiasów, w każdym nawiasie jest to samo, ale w jednym jest suma, a w drugim różnica, to nie musisz mnożyć każdego elementu przez każdy, tylko korzystasz z tegio wzoru np. ( x+2)(x-2)= x²-2² ( z-6)(z+6)=z²-6² a] jeśli masz iloczyn dwóch pierwiastków tego samego stopnia, możesz to ,, włożyć,, pod jeden pierwiastek i pomnożyć, widzisz, że pod pierwiastkami masz to samo, ale z przeciwnymi znakami, więc: a] =√ [ ( √2+1)(√2-1)]=√( √2²-1²)=√(2-1)=√1=1 b] =√[ (2+√3)(2-√3)]=√(2²-√3²)=√(4-3)=1 c] =√[(√7-√3)(√7+√3)]=√(√7²-√3²)=√(7-3)=√4=2 d] =√[(4-2√3)(4+2√3)]=√ [ 4²-(2√3)²]=√(16-12)=√4=2

Dodaj swoją odpowiedź