Matematyka
AkAmCiO
2017-06-22 11:15:34
d) Stosując trzykrotnie prawo rozdzielności mnożenia względem dodawania, pomnóż: (a+b) (c+d).
Odpowiedź
sheriddle
2017-06-22 17:47:24

(a +b)(c+d) = (a+b)*c  +  (a+b)*d =  a*c + b*c  + a*d  + b*d

pacos
2017-06-22 17:48:39

pierwszy raz stosując prawo rozdzielczości mnożenia względem dodawania traktujemy jeden z nawiasów jako całość (jakby to była liczba). Potem stosujemy to prawo do każdego iloczynu osobno. (a+b)(c+d) = a(c+d)+b(c+d) = ac+ad + bc+bd  

Dodaj swoją odpowiedź