Matematyka
Adiiik
2017-06-24 08:21:34
Na jakiej zasadzie zachodzi to przekształcenie? Chodzi mi o 2 ostatnie linie.
Odpowiedź
marzena6
2017-06-24 10:47:45

[latex]t=s( frac{1}{v1} - frac{1}{v2} )[/latex] [latex]t=s( frac{1}{v1}* frac{v2}{v2} - frac{1}{v2}* frac{v1}{v1} )[/latex] [latex]t=s( frac{v2}{v1*v2} - frac{v1}{v2*v1} )[/latex] [latex]t=s( frac{v2 - v1}{v1*v2} )[/latex] Jak dalej czegoś nie rozumiesz, albo masz jakieś pytania to pisz. Pozdrawiam ^^

anon123
2017-06-24 10:49:00

[latex]s= vcdot t       /:v\\t = frac{s}{v}[/latex] [latex]t_2 = frac{s}{v_2}\\Delta t = t_2 - t_1\\Delta t = frac{s}{v_1} - frac{s}{v_2}[/latex] wspólny mianownik dla v₁ i v₂ = v₁·v₂ [latex]Delta t = s(frac{1}{v_1}cdotfrac{v_2}{v_2}-frac{1}{v_2}cdotfrac{v_1}{v_1})[/latex] [latex]Delta t = s(frac{v_2}{v_1v_2}-frac{v_1}{v_1v_2})\\Delta T = s(frac{v_2-v_1}{v_1v_2})[/latex]

Dodaj swoją odpowiedź